Bratki

Bratek

Bratek, czyli fiołek ogrodowy to jeden z najbardziej lubianych kwiatów jadalnych. Wykorzystujemy go do dekoracji dań, sałatek i deserów. Jego grzbieciaste kwiaty występują obecnie w niemalże wszystkich kolorach, jedno i dwubarwne lub wielokolorowe o różnych wzorach płatków, małe i duże, dzięki czemu możemy na talerzu uzyskać oszałamiający efekt. Mają winny, lekko trawiasty smak. Bardzo popularnym daniem są galaretki z zatopionymi w nich kolorowymi bratkami.

Roślina zakwita dopiero na drugi rok od wysiewu. Jeśli kupujemy sadzonki, zbieramy z nich kwiaty przez około 4-6 tygodni, zanim zdecydujemy się ich użyć w celach kulinarnych. Kwiaty wyhodowane samodzielnie w ogrodzie będą mniejsze od tych, kupowanych u hodowców ale na pewno wolne od środków chemicznych i już pierwsze kwiaty będą się nadawały do jedzenia. Bratki kwitną od kwietnia do lipca. Lubią miejsca jasne ale nie w pełnym słońcu. Na żyznej glebie nie będą wymagały żadnych dodatkowych zabiegów pielęgnacyjnych, oprócz pielenia i podlewania.

Bratki można przechowywać w szczelnym pojemniku, w lodówce nawet do tygodnia, jednak najpiękniejsze są od razy po zerwaniu.

Kwiaty bratków bogate są w antocyjany o działaniu przeciutleniającym i odtruwającym. Napar z nich wspomaga leczenie przewlekłych stanów zapalnych układu moczowego i kamicy nerkowej, gdyż ma działanie moczopędne i przeciwzapalne. Leczy także ciężkie stany zapaleń skóry, takie jak trądzik, czy egzemy. Wyciąg z bratka pomaga uszczelniać naczynia krwionośne, a zewnętrznie, w formie okładów z naparu, doskonale łagodzi bóle stawów a także problemy z podrażnieniem spojówek. Jeśli bardzo lubimy lub musimy się odchudzać, warto wiedzieć, że ekstrakty z bratka są dodawane do różnych preparatów pomagających zrzucić zbędne kilogramy. Bratki regulują metabolizm i zwiększają uczucie sytości, co pomaga kontrolować apetyt.

Zanim zaczniemy jeść kwiaty należy się przede wszystkim nauczyć, które kwiaty nadają się do spożycia. Niektóre trujące rośliny są bardzo podobne do tych, które można zjadać więc jeśli nie potrafimy ze stuprocentową pewnością zidentyfikować danego gatunku lepiej zrezygnować z jego jedzenia. Kwiaty roślin strączkowych są do siebie bardzo podobne , jednak o ile kwiaty fasoli czy zielonego groszku można zjadać, to groszku pachnącego już nie. Nigdy nie jedzcie kwiatów papryki, szparagów ani bakłażanów, gdyż zawierają one glikoalkaidy o silnym działaniu. Trującymi kwiatami nie wolno nawet dekorować potraw. Wszystko co kładziemy na talerz musi być jadalne. Niektóre kwiatostany można zjadać, nawet gdy pozostałe części rośliny są trujące, tak jak ma to miejsce w przypadku czarnego bzu czy akacji. Jeśli roślina ma jadalne liście to najprawdopodobniej kwiaty również nadają się do spożycia, w drugą stronę ta zależność nie działa.

Bordowa sałatka z bratkami

Składniki:
1 główka czerwonej sałaty strzępiastej,
2 ugotowane buraki,
1 czerwona cebula,
2-3 łyżki oliwy,
1 łyżeczka octu balsamicznego,
sól, pieprz,
10-12 bratków

Sałatę myjemy i osuszamy. Cebule kroimy w krążki, buraki w cienkie plasterki. Układamy warzywa w misce, dodajemy bratki, Doprawiamy solą i pieprzem, polewamy octem i oliwą.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>