Lubczyk

lubczyk

Miłosne ziółko

„Wypijże to ziele, wypijże nieboże!
Uno przy kochaniu wiele dopomoże.
Byś mnie nie opuścił,
Do inszych nie chodził,
Żebyś mnie nie zwodził!„

Lubczyk to wysoka bylina o pustych w środku łodyżkach i ząbkowanych zielonych liściach, przypominających seler. Rośnie bardzo szybko i jako jedna z pierwszych pojawia się wiosną w ogrodzie.
Posiada bladożółte kwiatki zebrane w baldaszki.
Była wykorzystywana już przez starożytnych Greków i Rzymian.
Lubczyk smakiem przypomina selera, zaledwie kilka listków lub łodyżek wystarczy, aby nadać aromat zupom lub potrawom duszonym.

Suszone liście i nasiona należy przechowywać w szczelnych pojemnikach, w chłodnym miejscu. Świeże liście można zamrozić. Lubczyk suszymy zawieszony w suchym, przewiewnym pomieszczeniu, z daleka od światła.

Lubczyku używamy z umiarem, gdyż jego intensywny aromat może zdominować inne przyprawy. Młode listki można dodawać do sałatek, a starsze do zup, bulionów, potraw duszonych i białego sera. Liście i łodyżki można kandyzować i używać do ozdoby ciast.

Zawarte z korzeniu, zielu i owocach lubczyku olejki eteryczne, kumaryny i flawonoidy nieznacznie zwiększają ilość wydzielanego moczu i potu. Usuwają także z organizmu kwas moczowy oraz chlorki. Można używać lubczyku w chorobach nerek i dróg moczowych oraz stosować przy obrzękach. Pomagają też w deformacji stawów wywołanych nadmierną ilością kwasu moczowego (dna moczanowa), białaczce i nowotworach.

Zupa z lubczyku z pomidorami i jabłkiem:

1 łyżka masła,
1 średniej wielkości, drobno pokrojona cebula,
500 g pomidorów – obranych ze skórki i pokrojonych,
4 duże jabłka – obrane i pokrojone,
125 g grubo posiekanych liści lubczyku,
1 litr rosołu z kurczaka,
sól i pieprz

W dużym rondlu rozgrzewamy masło i smażymy cebulę. Dodajemy pomidory, jabłka, liście lubczyku i podsmażamy 2-3 minuty. Dolewamy rosół i doprowadzamy do wrzenia a następnie gotujemy pod przykryciem 30 minut. Całość blendujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>