Melisa

melisa2

Melisa pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu i bardzo szybko zyskała popularność w krajach śródziemnomorskich, gdzie uprawia się ją już od prawie 2000 lat.

Liście melisy są jasnozielone, mocno żyłkowate, z ząbkowanymi brzegami. Jej aromat to połączenie zapachu cytryny i mięty.

Melisę można dodawać do wielu dań. Żaden kucharz nie zaprzeczy, że każda potrawa z dodatkiem soku cytrynowego będzie lepsza, jeśli się doda jeszcze kilka liści melisy. Posadzona w ogrodzie lub w doniczce bardzo ładnie wygląda ze swoimi białymi kwiatkami, które trzeba obciąć, jeśli zamierzamy listki melisy wykorzystywać w kuchni. Melisa stanowi podstawę likieru eau des Carmes i wielu likierów. Jest również świetnym dodatkiem do duszonych owoców.

Świeże liście melisy wykorzystujemy od razu, przez kilka dni można je przechowywać w lodówce. Suszone liście trzymamy w szczelnym pudełku, w chłodnym, ciemnym miejscu.

Melisa działa uspokajająco w niektórych postaciach astmy i w nerwicach. Poprawia apetyt i trawienie, w związku z czym jest wskazana w chorobach żołądka. Działa wzmacniająco na mózg poprawiając pamięć. Ma pozytywny wpływ na serce, układ trawienny oraz mięśnie gładkie jelit. Zmniejsza także napięcie mięśni jelita grubego. Jest środkiem pobudzającym fizycznie i umysłowo, a więc wpływa na przedłużenie życia. Ziele to działa przeciwbólowo, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo oraz przeciwzapalnie. Jest środkiem napotnym i wiatropędnym, łagodzi bóle menstruacyjne i wpływa regulująco na menstruację, ma pozytywny wpływ na działanie macicy, pomaga przy zapaleniu jajników. Jest środkiem przeciwwymiotnym dla kobiet ciężarnych oraz mlekopędnym. Wykazuje także słabe działanie moczopędne, nasenne. Zewnętrznie napar z melisy można stosować po ukąszenia owadów, a także na wrzody, bóle gośćcowe i reumatyczne oraz rany.

Wino z melisą:

Składniki:
500 g brzoskwiń, obranych, bez pestek i zblendowanych,
cukier,
125 g grubo posiekanych listków melisy,
3 litry schłodzonego półwytrawnego białego wina

Zmiksowane brzoskwinie umieszczamy w niedużej misie i doprawiamy cukrem do smaku. Dodajemy liście melisy i 600 ml wina, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem przelewamy przez sitko, wyjmując melisę. Wlewamy do wazy do ponczu, dolewamy resztę schłodzonego wina i przybieramy listkami mięty.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>