Szałwia

Szałtwia

„U kogo szałwia w ogrodzie, tego śmierć nie ubodzie”

Szałwia to uniwersalna roślina przyprawowa, pochodząca z północnych wybrzeży Morza Śródziemnego.
Jest to nieduża, bardzo aromatyczna, wieloletnia krzewinka. Ma niebieskie lub fioletowe kwiatki, które pojawiają się późną wiosną. Ogrodowe odmiany szałwii o liściach purpurowych, purpurowo-pstrych i złocisto-pstrych są ozdobne i mogą być używane w kuchni jako zwykła szałwia.
Starożytni Grecy, Rzymianie i Arabowie korzystali z leczniczych mocy szałwii, zanim odkryto jej zastosowanie kulinarne. Uważali ją na przykład za lekarstwo na ukąszenia węży. Ciekawostką jest,
że kiedyś ziele szałwii wkładano do książeczek do nabożeństwa, aby nie zasnąć w kościele, na nudnych kazaniach, jej świeży zapach bardzo skutecznie orzeźwiał…

Świeżą szałwię przechowujemy, przez parę dni, w plastikowych torebkach w lodówce. Suszoną w pojemnikach, w ciemnym i suchym miejscu. Szałwię ścinamy na wiosnę, zanim pędy kwiatowe zaczną się wydłużać i zawieszamy w ciepłym, suchym miejscu.

Włosi dodają szałwię do potraw mięsnych, szczególnie do cielęciny i wątróbek cielęcych. Niemcy do węgorza a Francuzi do wieprzowiny, cielęciny i wędlin. W Grecji popularna jest herbata z szałwii. Na Bliskim Wschodzie dodaje się ją do sałatek. Brytyjczycy natomiast szałwię dodają do kiełbas, tradycyjnego nadzienia do wieprzowiny i gęsi. W Szwajcarii popularne są „ciasteczka szałwiowe”. Przyrządza się je maczając świeże liście szałwii w cieście naleśnikowym i smażąc na maśle. Szałwia to jedno z niewielu ziół, których aromat wzmaga się podczas duszenia, dlatego suszonego ziela należy używać z umiarem.

Większość z nas wie, że szałwię stosuje się do płukania jamy ustnej i gardła, przy anginie i pleśniawkach oraz stanach zapalnych dziąseł, czy po ekstrakcji zębów. Ma ona działanie przeciwzapalne, ściągające, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Napar z liści szałwii stosuje się do przemywań i okładów w przypadku trudno gojących się ran i owrzodzeń a także przy łojotoku i trądziku. Z właściwości naparu z szałwii warto skorzystać po użądleniach przez pszczoły czy osy.Liście szałwii zwiększają wydzielanie soków trawiennych i działają żółciopędnie, dlatego napar można pić w zaburzeniach trawiennych, problemach żołądkowych, wzdęciach i biegunkach. Picie naparu z liści szałwii zmniejsza też nadmierną potliwość różnego pochodzenia.

Saltimbocca

Składniki:
8 małych kawałków cielęciny,
8 plasterków szynki parmeńskiej,
8 dużych, świeżych liści szałwii,
mielony pieprz,
1 łyżka oliwy,
3 łyżki masła,
175 ml marsali lub porto

Tłuczkiem rozbijamy kawałki cielęciny na cienkie plastry. Na każdym kładziemy plaster szynki i liść szałwii. Przyprawiamy pieprzem, zawijamy i mocujemy wykałaczkami. Na oliwie i maśle smażymy mięso na średnim ogniu aż zbrązowieje. Wlewamy masalę lub porto i pod przykryciem dusimy 15 minut. Podajemy na gorąco na przykłąd z zielonym makaronem. Nie zapomnijcie przed podaniem wyjąć wykałaczek.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>