Tymianek

tymianek2

Istnieje około 100 odmian tymianku. W kuchni wystarczą nam trzy. To ziele było często używane w starożytnej Grecji, w rejonie Morza Śródziemnego, znane zapewne już wcześniej.
Jest jednym z najważniejszych ziół. Bez niego „Bouquet garni” traci sens, bez niego zupa cebulowa traci sens. Przyjemny aromat tymianku nie zagłusza w potrawach innych przypraw.
Dziki tymianek – serpolet, rośnie bujnie w Prowansji i nadaje charakterystyczny aromat tamtejszym potrawom. Macierzanka cytrynowa ma cytrynowy zapach i wykorzystuje się ją do ziołowych herbat.

Suszony tymianek przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemnikach, w ciemnym miejscu. Świeże liście oczywiście można zamrozić. Gałązki tymianku zbieramy tuż przed kwitnięciem, zawieszamy w pęczkach i suszymy w ciepłym, suchym i dobrze przewietrzonym pomieszczeniu. Tymianek najlepiej hodować i suszyć w domu.

Gałązkę tymianku można dorzucić do potraw duszonych, zup, warzyw, sosów pomidorowych lub do ryżu podczas gotowania i wyjmujemy ją przed podaniem. Ziele pomaga w trawieniu więc dodajemy je do potraw tłustych: dań z baraniny, wieprzowiny, kaczki oraz gęsi. Nadaje się też do aromatyzowania octu.

Tymianek wzmaga wydzielanie śluzu w górnych drogach oddechowych. Stosowany jest jako środek wykrztuśny. Ziele tymianku jest składnikiem mieszanek ziołowych stosowanych przy kaszlu, astmie. Działa również żółciopędnie i wzmacniająco na układ nerwowy. Związki gorzkie pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, poprawiają trawienie i przyswajanie pokarmów, znoszą również stany skurczowe w obrębie przewodu pokarmowego. Zewnętrznie tymianek jest stosowany do płukania jamy ustnej i gardła w stanach wywołanych przez bakterie ropotwórcze lub grzyby. Natomiast w postaci kompresów, okładów i przemywań jako środek w niektórych chorobach skórnych, takich jak łojotokowe zapalenie skóry i wypryski bakteryjne. Olejek tymiankowy stosuje się zewnętrznie jako składnik niektórych preparatów przeciwreumatycznych, działa silnie bakteriobójczo na wszystkie niemal drobnoustroje chorobotwórcze. Tymol wyizolowany z olejku, odkryty w 1719 r., wykorzystuje się w stomatologii do odkażania ubytków w zębach, wchodzi w skład past do zębów i płukanek do ust.

Ja robię z tymianku herbatkę na przeziębienie, przepis dostałam od Julki.

Składniki:
2 łyżki tymianku,
1 łyżka majeranku,
kawałek świeżego, startego imbiru,
sok z połowy cytryny,
3 łyżki miodu

Zioła i imbir zalewamy 1 i 1/2 szklanki wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Studzimy i do letniego płynu, po czym dolewany sok z cytryny i miód. Pijemy od razu.

  • ~Karolcia pisze:

    A napar z macierzanki nazbieranej na łące, dolany do kąpieli fajnie odpręża ;) Babcia dawno dawno temu mi takie kąpiele szykowała… po spacerze po łące :D

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>